Τίτλος Έργου: ΙΧΘΥΑSIS- Έρευνα σε μικρή και μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή ιχθύων υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας
Διάρκεια έργου: 2010-2013
Προϋπολογισμός: € 810.000; Εργαστήριο Μικροβιολογίας € 60.000
Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύντομη περιγραφή του έργου

Το παρόν έργο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & επιχειρηματικότητα», Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, ΠΡΑΞΗ Ι: «Συνεργατικά έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας». Ανάδοχος εταιρία του έργου είναι η «ΠΛΑΓΚΤΟΝ ΑΕ». Το έργο έχει ως αντικείμενο την καινοτόμο έρευνα για την παραγωγή ιχθύων (τσιπούρας & λαβρακιού) υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας. Η έρευνα αφορά στις επιδράσεις υψηλής αξίας ιχθυοτροφής (περιέχουσας ιχνοστοιχεία, ω3-PUFAs, ρεσβερατρόλη, πολυφαινόλες) στην υγεία και ανάπτυξη των ψαριών και συνδυάζει κλινική έρευνα μικρής κλίμακας σχετικά με την ωφέλεια που μπορεί να έχει η κατανάλωση αυτών των ψαριών στην υγεία του ανθρώπου. Το φυσικό αντικείμενο του έργου συνίσταται στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή εμπλουτισμένων ιχθυοτροφών με φυσικά βιολογικώς ενεργά συστατικά με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και υγείας της τσιπούρας και του λαβρακιού και με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ευεργετικών δράσεων στην υγεία του καταναλωτή. Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου θα πραγματοποιηθεί σε 5 κύριες Ενότητες Εργασίας και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας θα συνεισφέρει στην ενότητα «Η ενίσχυση του σιτηρεσίου της τσιπούρας και του λαβρακιού με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω3 μέσω της βιοενσωμάτωσης τους σε φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς (πειραματική κλίμακα)».

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.