Πρωτόκολλο μεθόδου δινιτροσαλικυλικού οξέος (D.N.S.) για τον προσδιορισμό της ενεργότητας του ενζύμου αμυλάση
Παρασκευή αντιδραστηρίου D.N.S.
Σε 700 ml διαλύματος NaOH 0,5 Ν, διαλύονται αργά και με ήπια θέρμανση 10 g 3,5-δινιτροσαλικυλικού οξέος. Στη συνέχεια προστίθενται 300 g τρυγικού καλιονάτριου (NaKC4O6.4H2O) και το μίγμα ογκομετρείται μέχρι τελικού όγκου 1000 ml. Το αντιδραστήριο έχει χρώμα σκούρο πορτοκαλί και είναι σταθερό για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαδικασία
Ενζυμική αντίδραση και προσδιορισμός ενζυμικής ενεργότητας
0.5 ml κατάλληλα αραιωμένου (σε ρυθμιστικό διάλυμα οξικού οξέος - pH=4,9) ακατέργαστου ενζύμου επωάζεται για 15 min σε θερμοκρασία 40 °C με 0,5 ml διαλύματος αμύλου 1% w/v. Στη συνέχεια προσδιορίζεται κατά τα ανωτέρω η παραγόμενη ποσότητα αναγωγικών σακχάρων που προέρχεται από την υδρόλυση του αμύλου. Ως μονάδα ενεργότητας (unit, U) του ενζύμου α-αμυλάση, ορίζεται αυθαίρετα η ποσότητα του ενζύμου που απαιτείται για να παραχθεί 1 μmole μαλτόζης σε 1min όταν το ένζυμο επωασθεί μαζί με το υπόστρωμα (διάλυμα αμύλου 1% w/v) σε pH=4,9 και Τ=40 °C.