Βρίσκεστε εδώ: Home
Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τομέα Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το φυσικό αντικείμενο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας αφορά
1) στη μελέτη ελαιογόνων μικροοργανισμών, τόσο ετερότροφων (ζυμών, μυκήτων) όσο και αυτότροφων (μικροφύκων, κυανοβακτηρίων), και στη μελέτη ελαίων μονοκύτταρων οργανισμών (Single Cell Oils-SCOs), με έμφαση σε εκείνα που περιέχουν υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Polyunsaturated Fatty Acids-PUFAs) με εφαρμογές στη φαρμακευτική και χημική βιομηχανία.
2) σε θέματα Μικροβιολογίας Τροφίμων, ειδικότερα στη μελέτη τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων και αλλοιογόνων μικροοργανισμών.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέχει τεχνογνωσία και έχει αναπτύξει ώριμες τεχνολογίες αιχμής που αφορούν:
Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό με υψηλή κατάρτιση (καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακούς σπουδαστές). Επίσης έχει αναπτύξει σχέσεις συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με πολλά ευρωπαϊκά κέντρα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για μικροβιολογικές και βιοχημικές αναλύσεις, μπορεί να προσφέρει ποσοτικό και ποιοτικό χαρακτηρισμό λιπαρών υλών, καθώς και των λιπιδιακών κλασμάτων τους, που εμπεριέχονται σε ποικίλα υποστρώματα όπως επίσης και των παραγόμενων SCOs (με έμφαση στα PUFAs), έπειτα από διεργασίες ζύμωσης (στερεάς ή υγρής, αερόβιας ή αναερόβιας) χρησιμοποιώντας ως υποστρώματα βιομηχανικά υποπροϊόντα. Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος προσφέρεται επίσης για τα παραγόμενα από μικροοργανισμούς ή ήδη υπάρχοντα στις πρώτες ύλες, οργανικά οξέα, αλκοόλες, σάκχαρα κ.λπ. Το Εργαστήριο διαθέτει την τεχνογνωσία και υποδομή ανάπτυξης μοντέλων σε μεγάλη κλίμακα για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μικροβιακών προϊόντων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μικροβιολογικών και βιοχημικών αναλύσεων σε δείγματα τροφίμων, καθώς και σχεδιασμού παρεμβάσεων ελέγχου με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειας και ποιότητάς τους.