• Ελληνικά
  • English (UK)
  • Αρχική
  • Ανακοινώσεις
  • Μέλη του Εργαστηρίου
    • Παλαιά μέλη
    • Προπτυχιακοί Φοιτητές
    • Επισκέπτες
  • Προπτυχιακά Μαθήματα
  • Μεταπτυχιακά Μαθήματα
  • Ερευνητικά Προγράμματα
  • Συνεργασίες
  • Πρωτόκολλα
  • Εξοπλισμός
  • Δημοσιεύσεις
  • Δραστηριότητες
  • Σύνδεσμοι
  • Αναζήτηση
  • Επικοινωνία
  • Download
  • Σύνδεση
Βρίσκεστε εδώ: Home

Εργαστήριο Μικροβιολογίας

Εκτύπωση | Email

Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τομέα Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το φυσικό αντικείμενο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας αφορά

1) στη μελέτη ελαιογόνων μικροοργανισμών, τόσο ετερότροφων (ζυμών, μυκήτων) όσο και αυτότροφων (μικροφύκων, κυανοβακτηρίων), και στη μελέτη ελαίων μονοκύτταρων οργανισμών (Single Cell Oils-SCOs), με έμφαση σε εκείνα που περιέχουν υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Polyunsaturated Fatty Acids-PUFAs) με εφαρμογές στη φαρμακευτική και χημική βιομηχανία.

2) σε θέματα Μικροβιολογίας Τροφίμων, ειδικότερα στη μελέτη τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων και αλλοιογόνων μικροοργανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέχει τεχνογνωσία και έχει αναπτύξει ώριμες τεχνολογίες αιχμής που αφορούν:

  • στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών μεθόδων αξιοποίησης σε πιλοτική και μεγάλη κλίμακα βιοαποβλήτων/γεωργο-βιομηχανικών υπο- ή παρα-προϊόντων της γεωργο-βιομηχανικής και χημικής δραστηριότητας της Ελλάδος, όπως είναι τα παραπροϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, βιομηχανιών παραγωγής βιοντήζελ (βιομηχανική γλυκερόλη), ελαιουργείων (κατσίγαρος), παραπροϊόντα της βιομηχανίας τομάτας, αχλαδιού, οινοποιείων κ.ά. και την παραγωγή βιοκαυσίμων και μικροβιακών μεταβολικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας [π.χ. SCOs, οργανικών οξέων, μικροβιακών πρωτεϊνών, κ.ά.]
  • στην ανάπτυξη πρότυπου βιο-διυλιστηρίου επεξεργασίας παραπροϊόντων βιομηχανιών παραγωγής βιοντήζελ από ελαιούχους σπόρους (ακατέργαστης γλυκερόλης, φυτικών υπολειμμάτων), τα οποία χαρακτηρίζονται ως ανανεώσιμες πρώτες ύλες και την ανάπτυξη καινοτόμων αειφόρων τεχνολογιών, με στόχο την κυκλική οικονομία
  • στην παραγωγή εμπλουτισμένων ιχθυοτροφών με βιολογικώς ενεργά συστατικά (βιομάζα μικροφυκών πλούσιας σε PUFAs και χρωστικές) με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης και υγείας ιχθύων αναπτυσσόμενων σε Ελληνικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών και με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ευεργετικών δράσεων στην υγεία του καταναλωτή
  • στην εκτίμηση της μικροβιολογικής ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων και στην αξιολόγηση παρεμβάσεων για την ενίσχυσή τους, στοχεύοντας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων
  • στην ποσοτική περιγραφή και πρόβλεψη της μικροβιακής συμπεριφοράς κάνοντας χρήση μαθηματικών προτύπων (Ποσοτική Μικροβιολογία)
  • στη μελέτη των μικροβιακών αποκρίσεων σε συνθήκες καταπόνησης
  • στη μελέτη του σχηματισμού βιοϋμενίων.

            Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό με υψηλή κατάρτιση (καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακούς σπουδαστές). Επίσης έχει αναπτύξει σχέσεις συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με πολλά ευρωπαϊκά κέντρα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό για μικροβιολογικές και βιοχημικές αναλύσεις, μπορεί να προσφέρει ποσοτικό και ποιοτικό χαρακτηρισμό λιπαρών υλών, καθώς και των λιπιδιακών κλασμάτων τους, που εμπεριέχονται σε ποικίλα υποστρώματα όπως επίσης και των παραγόμενων SCOs (με έμφαση στα PUFAs), έπειτα από διεργασίες ζύμωσης (στερεάς ή υγρής, αερόβιας ή αναερόβιας) χρησιμοποιώντας ως υποστρώματα βιομηχανικά υποπροϊόντα. Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος προσφέρεται επίσης για τα παραγόμενα από μικροοργανισμούς ή ήδη υπάρχοντα στις πρώτες ύλες, οργανικά οξέα, αλκοόλες, σάκχαρα κ.λπ. Το Εργαστήριο διαθέτει την τεχνογνωσία και υποδομή ανάπτυξης μοντέλων σε μεγάλη κλίμακα για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μικροβιακών προϊόντων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μικροβιολογικών και βιοχημικών αναλύσεων σε δείγματα τροφίμων, καθώς και σχεδιασμού παρεμβάσεων ελέγχου με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειας και ποιότητάς τους. 

Unit of Microbiology, Department of Biology, University of Patras

Εργαστήριο Μικροβιολογίας

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

Designed by http://www.microbiology.biology.upatras.gr.

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Διαγραφή cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα

Συμφωνώ

Πληροφορίες για τα cookies

Τα cookies είναι σύντομες αναφορές που αποστέλλονται και αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη μέσω του προγράμματος περιήγησης όταν αυτό συνδέεται στο Ιντερνέτ. Τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων του χρήστη όσο αυτός είναι συνδεδεμένος, για να του παράσχουν τις ζητούμενες υπηρεσίες και που ορισμένες φορές τείνουν να μην διατηρούν. Τα cookies μπορεί να είναι τα ίδια ή άλλων:

  • Technical cookies (τεχνικά cookies) που διευκολύνουν την πλοήγηση των χρηστών και τη χρήση των διαφόρων επιλογών ή υπηρεσιών που προσφέρονται από τον ιστό, όπως προσδιορίζουν τη συνεδρία, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, διευκολύνουν τις παραγγελίες & τις αγορές, συμπληρώνουν φόρμες & εγγραφές, παρέχουν ασφάλεια, διευκολύνουν λειτουργίες (βίντεο, κοινωνικά δίκτυα κλπ.).
  • Customization cookies (cookies προσαρμογής) που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους (γλώσσα, πρόγραμμα πλοήγησης - browser, διαμόρφωση, κ.α.).
  • Analytical cookies (cookies ανάλυσης) που επιτρέπουν την ανώνυμη ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών του Ιντερνέτ, επιτρέπουν την μέτρηση της δραστηριότητας του χρήστη και την ανάπτυξη προφίλ πλοήγησης για την βελτίωση των ιστότοπων.

Ως εκ τούτου, όταν έχετε πρόσβαση στον ιστότοπο μας, σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Νόμου 34/2002 των Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην αναλυτική επεξεργασία των cookies ζητάμε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση τους, με σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιούμε την υπηρεσία του Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων στατιστικών πληροφοριών όπως για παράδειγμα ο αριθμός των επισκεπτών στον ιστότοπο μας. Τα cookies που προστίθενται από την υπηρεσία Google Analytics διέπονται από τις πολιτικές απορρήτου του Google Analytics. Αν επιθυμείτε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα cookies από το Google Analytics.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τα cookies σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος πλοήγησης σας (browser).